Є кристалічним порошком тонкого помелу, білого кольору, без запаху, солонуватого (мильного) смаку, який при попаданні на слизові оболонки викликає роздратування. Легко розчиняється у воді. Є кислою натрієвою сіллю вугільної кислоти та натрію. Реагує з кислотами з утворенням солі та вугільної кислоти, яка тут же розпадається на вуглекислий газ та воду. При температурі 60 ° C харчова сода розпадається на карбонат натрію, вуглекислий газ та воду.
Відмінною особливістю є м'які лужні властивості, що не надають шкідливого впливу на тваринні та рослинні тканини.
Щільність - 2,159 г/см³. Температура кипіння - 851 ° C, температура плавлення - 270 ° C.
Застосування харчової соди.
Харчова сода широко застосовується у різних галузях промисловості, народного господарства та у побуті. Використовується в хімічній, харчовій, легкій, медичній, фармацевтичній промисловості, кольоровій металургії та ін.
У харчовій промисловості вона зареєстрована як харчова добавка Е500. Основне застосування - кулінарія, хлібопечення, виробництво кондитерських виробів, де він застосовується переважно як основний або додатковий розпушувач при випіканні, самостійно або у складі комплексних розпушувачів і в готових сумішах для випічки. Також застосовується під час виробництва газованих напоїв.
У медицині розчин питної соди використовується як слабкий антисептик для полоскань, а також як традиційний кислотонейтралізуючий засіб від печії та болів у шлунку.
У хімічній промисловості використовується для виробництва барвників, пінопластів та інших органічних продуктів, фтористих реактивів, товарів побутової хімії, наповнювачів у вогнегасниках, відділення двоокису вуглецю, сірководню з газових сумішей. Також входить до складу порошку, що застосовується в порошкових системах пожежогасіння, утилізуючи тепло і відтісняючи кисень від осередку горіння вуглекислим газом, що виділяється.
У легкій промисловості гідрокарбонат натрію застосовується у виробництві підошовних гум та штучних шкір, шкіряному виробництві (дублення та нейтралізація шкір), текстильній промисловості (оздоблення шовкових та бавовняних тканин).
Є кристалічним порошком тонкого помелу, білого кольору, без запаху, солонуватого (мильного) смаку, який при попаданні на слизові оболонки викликає роздратування. Легко розчиняється у воді. Є кислою натрієвою сіллю вугільної кислоти та натрію. Реагує з кислотами з утворенням солі та вугільної кислоти, яка тут же розпадається на вуглекислий газ та воду. При температурі 60 ° C харчова сода розпадається на карбонат натрію, вуглекислий газ та воду.
Відмінною особливістю є м'які лужні властивості, що не надають шкідливого впливу на тваринні та рослинні тканини.
Щільність - 2,159 г/см³. Температура кипіння - 851 ° C, температура плавлення - 270 ° C.
Застосування харчової соди.
Харчова сода широко застосовується у різних галузях промисловості, народного господарства та у побуті. Використовується в хімічній, харчовій, легкій, медичній, фармацевтичній промисловості, кольоровій металургії та ін.
У харчовій промисловості вона зареєстрована як харчова добавка Е500. Основне застосування - кулінарія, хлібопечення, виробництво кондитерських виробів, де він застосовується переважно як основний або додатковий розпушувач при випіканні, самостійно або у складі комплексних розпушувачів і в готових сумішах для випічки. Також застосовується під час виробництва газованих напоїв.
У медицині розчин питної соди використовується як слабкий антисептик для полоскань, а також як традиційний кислотонейтралізуючий засіб від печії та болів у шлунку.
У хімічній промисловості використовується для виробництва барвників, пінопластів та інших органічних продуктів, фтористих реактивів, товарів побутової хімії, наповнювачів у вогнегасниках, відділення двоокису вуглецю, сірководню з газових сумішей. Також входить до складу порошку, що застосовується в порошкових системах пожежогасіння, утилізуючи тепло і відтісняючи кисень від осередку горіння вуглекислим газом, що виділяється.
У легкій промисловості гідрокарбонат натрію застосовується у виробництві підошовних гум та штучних шкір, шкіряному виробництві (дублення та нейтралізація шкір), текстильній промисловості (оздоблення шовкових та бавовняних тканин).