ЯК ВІДРІЗНИТИ БАД ВІД ЛІКІВ

Наші новини

ЯК ВІДРІЗНИТИ БАД ВІД ЛІКІВ

Навіщо їх взагалі розрізняти

Більше 60% жителів країн СНД воліють самостійно займатися лікуванням несерйозних захворювань. При виникненні симптомів застуди, отруєнь, загального нездужання люди ставлять собі діагноз самі, закуповують необхідні ліки. Також 61% купують препарати в аптеках щомісяця.

Лікарський препарат має постійну хімічну формулу і покликане усунути певну проблему в організмі людини. Відрізняти БАД від ліків необхідно. Біологічно активні добавки не мають лікувального ефекту і не здатні усунути симптоми або першопричини захворювань.

В основі БАДів лежать вітаміни і мінерали, екстракти натуральних рослин тощо. Добавки тільки заповнюють в організмі недолік мікроелементів, медикаменти покликані працювати з конкретною проблемою.

Плутати їх між собою і приймати безсистемно небезпечно для здоров'я. Захворювання без лікування переходять в складну або хронічну форму. Якщо ніякої хвороби немає, а людина приймає медикаменти замість БАД, можливий розвиток побічних симптомів, шкоди шлунково-кишкового тракту, печінки та інших внутрішніх органів.

Як відрізнити БАД від ліків

Звертаємо увагу на написи

БАДи відрізняються від гомеопатії і лікарських засобів складом, призначенням. Виробники зобов'язані маркувати упаковки так, щоб покупець міг зрозуміти, що перед ним не медикаментозний засіб, а біологічно активна добавка. Упаковки і рекламні повідомлення маркуються написами:

Не є лікарським засобом;

БАД;

Біологічно-активна добавка.

Також в описі БАДів не буває конкретної фармакологічної дії. Виробники використовують загальні формулювання для опису дії засобу. Наприклад, БАДи можуть нормалізувати, покращувати, стимулювати, сприяти, зміцнювати тощо. На лікарських препаратах в описовій частині міститься інформація про конкретну дію, яка чиниться на організм після прийому потрібного дозування.

Виробники БАДів зобов'язані маркувати свою продукцію, але через негативне сприйняття добавок в масовій свідомості і для введення споживача в легку оману, ці написи часто роблять малопомітними. Уважно вивчайте упаковки, особливо задні частини і дрібний шрифт. На упаковках БАДів не може бути написів зі словами: лікує, показаний, незамінний, показаний/протипоказаний.

Реєстраційний номер

Щоб відрізнити БАД від ліків за реєстраційним номером, зверніть увагу на поєднання букв і цифр:

Залежно від країни виробництва, у біологічно активних добавок на початку реєстраційного номера вказується абревіатура UA, RU, KZ тощо. У медикаментозних засобів зовсім інше маркування, на початку реєстраційних номерів стоять великі літери, що відображають тип ліків.

Цифри номера у біологічно активних добавках поділяються точками по групах. В середині номерів БАДів зазвичай стоять літери У або Е. Номерами лікарських засобів є ряд цифр, розділених косою лінією без точок.

Достовірність реєстраційного номера можна перевірити в інтернеті. Якщо на упаковці взагалі немає номера, перед прийомом БАД необхідно ретельно перевірити всі дані про нього. Введіть в пошуку назву і виробника засобу, перевірте юридичну інформацію, відгуки.

БАДи, які випускаються на великому і офіційному виробництві, мають зареєстровані картки з основними даними. Варто насторожитися, якщо за реєстраційним номером пошуковик не видає нічого, швидше за все, номер підроблений.

Місце продажу

Придбати БАДи можна в різних точках продажів:

  • Аптеки. Зазвичай під добавки відводиться окрема полиця або вітрина з відповідним підписом.
  • У продуктових магазинах та супермаркетах. Добавки не мають фармакологічних властивостей, тому великі магазини роблять окремі полки з ними.
  • У магазинах спортивного харчування і фітнес-центрах. БАДи призначені для підтримки здоров'я, поповнення запасів мікроелементів в організмі. Прихильники правильного харчування часто вибирають їх у спеціалізованих магазинах.
  • В інтернет-магазинах і онлайн аптеках. Для БАДів також створюють спеціальні розділи, в яких зазначено, що покупець купляє добавку, а не лікарський засіб.

Звертаємося до лікаря

Визначити БАД або ліки планує приймати пацієнт, допоможе лікар. Деякі лікарі призначають разом з курсом медикаментів підтримуючі добавки. Якщо ви не плануєте приймати добавки, заздалегідь запитайте у лікаря, які засоби включені в список призначень.

Також з лікарем можна порадитися про добавки, які будуть корисні пацієнтові. Доктор призначить кілька аналізів, щоб визначити, запаси яких елементів потрібно поповнити, призначить конкретні біологічно активні добавки і дозування.